KONFERENCJA „INNOWACJE W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN”
<< powrót
24 października 2024 r., godz. 10:00
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza na KONFERENCJĘ „INNOWACJE W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN”
w trybie hybrydowym
przygotowaną w ramach realizacji zadania celowego 10.1 „Prowadzenie działalności upowszechnieniowej, prowadzenie współpracy i wymiana wiedzy
z praktyką w ramach systemu AKIS” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Skierniewice
ul. Pomologiczna 18, 51°57’42.1″N 20°09’09.9″E, p. II, sala konferencyjna 233
z praktyką w ramach systemu AKIS” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Skierniewice
ul. Pomologiczna 18, 51°57’42.1″N 20°09’09.9″E, p. II, sala konferencyjna 233
Zgłoszenia przyjmuje do 21 października 2024 r.
mgr Ewelina Szczechowicz z Zakładu Upowszechniania i Promocji IO–PIB:
e-mail: Ewelina.Szczechowicz@inhort.pl tel. 509 707 074
Po zarejestrowaniu każdy uczestnik konferencji otrzyma drogą elektroniczną potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, a uczestnicy online 24 października 2024 r. − link dostępu.
Udział w konferencji jest bezpłatny
PROGRAM
10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników
10:30 – 10:45 Otwarcie konferencji
− prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytut Ogrodnictwa – PIB
Wystąpienia zaproszonych gości
10:45 – 11:00 20 lat badań dla systemu ekologicznego w Instytucie Ogrodnictwa – PIB
– prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
11:00 – 11:15 Przechowywanie owoców i warzyw w ekologicznym systemie produkcji
– dr Krzysztof P. Rutkowski
11:15 – 11:30 Czy jest możliwe wyprodukowanie owoców i warzyw bez pozostałości
środków ochrony roślin?
– dr Artur Miszczak
mgr Ewelina Szczechowicz z Zakładu Upowszechniania i Promocji IO–PIB:
e-mail: Ewelina.Szczechowicz@inhort.pl tel. 509 707 074
Po zarejestrowaniu każdy uczestnik konferencji otrzyma drogą elektroniczną potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, a uczestnicy online 24 października 2024 r. − link dostępu.
Udział w konferencji jest bezpłatny
PROGRAM
10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników
10:30 – 10:45 Otwarcie konferencji
− prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytut Ogrodnictwa – PIB
Wystąpienia zaproszonych gości
10:45 – 11:00 20 lat badań dla systemu ekologicznego w Instytucie Ogrodnictwa – PIB
– prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
11:00 – 11:15 Przechowywanie owoców i warzyw w ekologicznym systemie produkcji
– dr Krzysztof P. Rutkowski
11:15 – 11:30 Czy jest możliwe wyprodukowanie owoców i warzyw bez pozostałości
środków ochrony roślin?
– dr Artur Miszczak
11:30 – 11:45 Po pierwsze gleba…– dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab. Eligo Malusà, prof. dr hab.Joanna Hoffmann-Dietrich
11:45 – 12:20 Przerwa kawowa i warsztaty „Tchnienie ziemi”
12:20 – 12:35 Jak krajobraz wpływa na bioróżnorodność w ekologicznych uprawach
ogrodniczych
– mgr Gerard Podedworny, dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab.
Eligio Malusà
12:35 – 12:50 Wpływ ziół wytwarzających olejki eteryczne na skuteczność preparatów
biologicznych
– dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO
12:50 – 13:05 Produkty wspomagające podłoża ogrodnicze w uprawach ekologicznych
– dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO
13:05 – 13:20 Biopreparaty mikrobiologiczne szansą poprawy żyzności gleby i produkcji
bezpiecznej żywności
– prof. dr hab. Lidia Sas–Paszt
13:20 – 13:35 System Wspomagania Decyzji (SWD) dla jakości gleby
– prof. dr hab. Eligio Malusà
13:35 – 14:05 Dyskusja
14:05 – 14:55 Wizyta w Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych
14:55 – 15:55 Networking w bufecie ekologicznym
11:45 – 12:20 Przerwa kawowa i warsztaty „Tchnienie ziemi”
12:20 – 12:35 Jak krajobraz wpływa na bioróżnorodność w ekologicznych uprawach
ogrodniczych
– mgr Gerard Podedworny, dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab.
Eligio Malusà
12:35 – 12:50 Wpływ ziół wytwarzających olejki eteryczne na skuteczność preparatów
biologicznych
– dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO
12:50 – 13:05 Produkty wspomagające podłoża ogrodnicze w uprawach ekologicznych
– dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO
13:05 – 13:20 Biopreparaty mikrobiologiczne szansą poprawy żyzności gleby i produkcji
bezpiecznej żywności
– prof. dr hab. Lidia Sas–Paszt
13:20 – 13:35 System Wspomagania Decyzji (SWD) dla jakości gleby
– prof. dr hab. Eligio Malusà
13:35 – 14:05 Dyskusja
14:05 – 14:55 Wizyta w Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych
14:55 – 15:55 Networking w bufecie ekologicznym