KONFERENCJA „INNOWACJE W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN”

 

<< powrót

 

24 października 2024 r., godz. 10:00 
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza na KONFERENCJĘ INNOWACJE W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN” 
w trybie hybrydowym 
przygotowaną w ramach realizacji zadania celowego 10.1 Prowadzenie działalności upowszechnieniowej, prowadzenie współpracy i wymiana wiedzy
z praktyką w ramach systemu AKIS” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 
Skierniewice
ul. Pomologiczna 18, 51°57’42.1″N 20°09’09.9″E, p. II, sala konferencyjna 233
 Zgłoszenia przyjmuje do 21 października 2024 r.
mgr Ewelina Szczechowicz z Zakładu Upowszechniania i Promocji IOPIB:

e-mail:
Ewelina.Szczechowicz@inhort.pl tel. 509 707 074
Po zarejestrowaniu każdy uczestnik konferencji otrzyma drogą elektroniczną potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, a uczestnicy online 24 października 2024 r. − link dostępu.

Udział w konferencji jest bezpłatny

PROGRAM

10:00 – 10:30
Rejestracja uczestników
10:30 – 10:45
Otwarcie konferencji
prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytut Ogrodnictwa PIB

Wystąpienia zaproszonych gości

10:45 – 11:00
20 lat badań dla systemu ekologicznego w Instytucie Ogrodnictwa – PIB
prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski

11:00 – 11:15
Przechowywanie owoców i warzyw w ekologicznym systemie produkcji
dr Krzysztof P. Rutkowski

11:15 – 11:30
Czy jest możliwe wyprodukowanie owoców i warzyw bez pozostałości
środków ochrony roślin?

dr Artur Miszczak
11:30 – 11:45 Po pierwsze gleba– dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab. Eligo Malusà, prof. dr hab.Joanna Hoffmann-Dietrich
11:45 12:20
Przerwa kawowa i warsztaty „Tchnienie ziemi”
12:20 – 12:35
Jak krajobraz wpływa na bioróżnorodność w ekologicznych uprawach
ogrodniczych

– mgr Gerard Podedworny, dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab.
Eligio Malusà

12:35 – 12:50
Wpływ ziół wytwarzających olejki eteryczne na skuteczność preparatów
biologicznych

dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO

12:50 – 13:05
Produkty wspomagające podłoża ogrodnicze w uprawach ekologicznych
– dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO

13:05 – 13:20
Biopreparaty mikrobiologiczne szansą poprawy żyzności gleby i produkcji
bezpiecznej żywności

prof. dr hab. Lidia SasPaszt

13:20 – 13:35
System Wspomagania Decyzji (SWD) dla jakości gleby
prof. dr hab. Eligio Malusà

13:35 – 14:05
Dyskusja
14:05 – 14:55
Wizyta w Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych
14:55 – 15:55
Networking w bufecie ekologicznym

 

 


Możliwość komentowania jest wyłączona.

Comments are closed.