Stanowisko VI Walnego Zgromadzenia W-MIR

Stanowisko Walnego Zgromadzenia Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej
z dnia 28 stycznia 2021 roku w sprawie trudnej sytuacji na rynkach rolnych.

Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza po raz kolejny wyraża swój niepokój w sprawie dalszego funkcjonowania  polskich gospodarstw rolnych w związku z głębokim kryzysem na rynkach rolnych wywołanym przez przyczyny niezależne od rolników: klęski atmosferyczne, rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń, czy  ptasiej grypy. Niestabilna sytuacja na rynkach rolnych została w roku 2020 znacznie pogłębiona przez obostrzenia wynikające z wystąpienia pandemii koronawirusa SARS-Cov-2.

Niestety, pomimo tragicznej sytuacji, rolnicy nadal nie mają możliwości skorzystania
z pomocy w ramach tarcz antykryzysowych przygotowanych przez Rząd RP na takich  samych zasadach jak przedsiębiorcy.

Na rynku trzody i drobiu sytuacja jest dramatyczna. Ceny uzyskiwane od podmiotów skupowych za wyprodukowany żywiec drobiowy, czy wieprzowy są o około 1,50 zł/kg niższe niż koszty produkcji.  Niskie ceny skupu żywca drobiowego i wieprzowego oraz wciąż rosnące ceny pasz powodują, iż produkcja drobiu i wieprzowiny jest nieopłacalna i generuje straty. Należy pamiętać, iż producenci świń są poszkodowani dodatkowo w wyniku rozprzestrzeniania się ASF w Polsce, gdyż wprowadzane w związku ze zjadliwością wirusa ASF obostrzenia są utrzymywane miesiącami pomimo możliwości ich zniesienia, a rolnicy produkujący na terenie objętym ograniczeniami narażeni są na utratę dochodów na skutek trudności ze zbytem pełnowartościowego surowca wieprzowego.

W niekorzystnym położeniu znaleźli się producenci warzyw i owoców, którzy dostarczali swoje płody rolne do lokalnych szkół w ramach kontraktów i ustnych umów, a także do hoteli czy restauracji. Ci rolnicy ponieśli realne nakłady finansowe na wytworzenie pełnowartościowych produktów żywnościowych, których teraz nie mogą sprzedać. Nie mając bieżących dochodów i perspektyw na zbyt wytworzonych dóbr, producenci warzyw i owoców znajdują się w kryzysowej sytuacji zagrażającej ich dalszemu funkcjonowaniu.

Zamknięcie szkół, sektora HoReCa oraz ograniczenia w eksporcie związane z pandemią miały negatywny wpływ również na rynek mięsa wołowego i mleka. Hurtownie i zakłady produkcyjne nie są zainteresowane odbiorem tak dużych partii towaru, pojawiają się również przypadki obniżania cen oferowanych rolnikom za ich produkty przez podmioty skupowe, gdyż podaż przewyższa popyt. Ponadto nad rynkiem mięsa wołowego oraz drobiowego nadal stoi widmo „piątki dla zwierząt”, co również niekorzystnie wpływa na stabilność tych gałęzi produkcji rolniczej.

Mając powyższe na uwadze, Walne Zgromadzenie Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej domaga się natychmiastowej interwencji ze strony Rządu RP,  w celu udzielenia pomocy tysiącom gospodarstw rolnych  i  tym samym zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polski.

Niniejszym żądamy:

– uruchomienia natychmiastowej pomocy finansowej dla producentów rolnych najbardziej poszkodowanych (w wyniku obostrzeń związanych z pandemią) gałęzi produkcji rolniczej, gdyż proponowane w ramach rządowej tarczy antykryzysowej rozwiązania nie są wystarczające.

– wprowadzenia skupów interwencyjnych na kluczowych rynkach rolnych, tak aby zapewnić stabilizację cen i zachować płynność finansową gospodarstw, zwłaszcza tych w najgorszej sytuacji ekonomicznej.

– podjęcia takich działań sterujących rynkiem zbytu, aby polski konsument mógł zaopatrywać się w polskie produkty w dobrej cenie, która będzie zadowalająca także dla producenta. W tak trudnej sytuacji w rolnictwie niezbędne jest natychmiastowe wprowadzenie rozwiązań skutkujących jak najpowszechniejszym skracaniem łańcucha dostaw od rolnika do konsumenta.

– podjęcia takich interwencji, aby zapobiegać działaniom podmiotów skupowych obniżających ceny skupu płodów rolnych.

– rozważniejszego wyrażania stanowiska Polski wobec nowej Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 oraz wobec procedowanego Europejskiego Zielonego Ładu, a także wynegocjowania i opracowania jak najkorzystniejszego dla polskich rolników PROW 2021-2027.

– opracowania i wdrożenia skutecznych działań zapobiegających dalszemu postępowaniu i pogłębianiu się kryzysu polskiego rolnictwa w związku z wystąpieniem pandemii wywołanej koronawirusem SARS-Cov-2, a także opracowania długofalowych procedur  wsparcia rolnictwa na wypadek przedłużających się obostrzeń.

Mając na uwadze katastrofalną sytuację na polskich rynkach rolnych i wciąż pogłębiający się kryzys, Walne Zgromadzenie Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej wyraża głębokie przekonanie, że reakcja państwa polskiego jest niezbędna i konieczna do utrzymania rodzimej produkcji rolnej, a tym samym bezpieczeństwa żywnościowego kraju.

W trosce o utrzymanie polskiej produkcji rolnej przedkładamy nasze stanowisko z nadzieją na podjęcie przez Rząd RP skutecznej interwencji i wprowadzenia konkretnej i mierzalnej pomocy rolnikom. Jednocześnie zapewniamy, że Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza służy pomocą w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań dla polskiego rolnictwa zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą i doświadczeniem.

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Comments are closed.