Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy – finał subregionalny w Szczytnie!

 

<< powrót

 

W dniu 21 listopada 2015 roku pasjonaci tradycyjnej kuchni spotkali się w Szczytnie, by poddać ocenie komisji produkty i potrawy przygotowane z surowca wyprodukowanego na Warmii, Mazurach i Powiślu, i ocalić zarówno tradycyjne przepisy, jak i smaki od zapomnienia. Na konkursowych stołach pojawiły się 32 produkty i 11 potraw przygotowanych przez przedsiębiorców, szkoły i osoby prywatne.

Wyniki: 
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne:
I miejsce – Masarnia Warmińska Masłowski, Marcinkowo koło Purdy, za „Karczek z dymu”,
II miejsce – Andrzej Januszewski, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Smalec ze śliwkami wędzonymi”, 
III miejsce – Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Stary Folwark” Tumiany, za „Smalec Folwarczny”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb: 
I miejsce –Telko Sp. z o.o. Oddział Ośrodek Copernicus – restauracja Stella, Sząbruk Siła, za „Copernicus w tataraku – marynowane ryby z jeziora”, 
II miejsce – Bar restauracyjny Karczma Jagienka, Burdąg, za „Klopsiki rybne w zalewie olejowo-octowej z pstrąga, 
III miejsce – Restauracja Spiżarnia Warmińska, Olsztyn, za „Kaszankę z karpia z sałatką z kiszonego rydza”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie: 
II miejsce – Irena Januszewska, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Mazurski twaróg wędzony”, 
III miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus”, Lądek koło Kolna, za „Serek kremowy w ziołowej skorupce”. 

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody: 
I miejsce – Remigiusz i Jan Pleszkun, Olsztyn, za „Miód pszczeli z pasieki wędrownej Remigiusza i Jana Pleszkuna”, 
II miejsce – Kazimierz Szymański, Jesionowiec, za „Miód leśny spadziowy”, 
III miejsce – Gospodarstwo pasieczne Andrzej Wowk, Miłakowo, za „Miód lipowy”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowo i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o. Olsztyn, za „Podpiwek Warmiński”, 
II miejsce – Anna Łuczak, Niedziały,  za „Kapustę małosolną”, 
III miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus” Lądek koło Kolna za „Pikantny sos z antonówki warmińskiej”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze: 
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytni staropolski”, 
I miejsce – Jadwiga Tomiałojć, KGW Gryźliny za „Ciasto buraczane”, 
II miejsce – Andrzej Januszewski, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Ciastka kruche ze skwarkami robione przez maszynkę”, 
III miejsce – Zespół Szkół Nr 2 w Szczytnie im. Jędrzeja Śniadeckiego za „Babeczki marchewkowe z pastą orzechową i miodem gryczanym”.

Regionalne napoje alkoholowe:
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o., Olsztyn, za „Piwo Miodne”, 
II miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus” z Lądka koło Kolna za „Nalewkę z mleka zwaną farmaceutyczną”, 
III miejsce – Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo, za „Bajrille – okowitę miodową”.

Wyróżnienia otrzymali: 
Robert Kilijański z Dźwierzut za „Miód pitny – trójniak wielokwiatowy”, Irena Januszewska „Dom pod Dobrym Aniołem” z Krzywonogi za „Bzinkę nalewkę z kwiatów czarnego bzu”, Piotr Smoliński z Ciemnej Woli za „Nalewkę pigwową”, Dorota Hadała z Ciemnej Woli za „Nalewkę z kwiatów czarnego bzu”.

Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły:  
I miejsce – Gościniec „Ryński Młyn” Mazurskie Centrum Kongresowo-Wypoczynkowe „Zamek Ryn” Sp z o.o. za ”Bliny z maczanką”, 
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Gęś na pszenżycie z żółtkiem i burakami”, 
II miejsce – Bar restauracyjny Karczma Jagienka, Burdąg, za Kaczkę duszoną z żurawiną i jabłkami”,  
III miejsce – Restauracja Spiżarnia Warmińska z Olsztyna za „Wereszczaki z puree z kapusty z sosem buraczanym”.

Potrawy w podkategorii osoby fizyczne: 
I miejsce – Janina Hadała z Wargielit za „Zupę wigilijną z borowików suszonych”, 
II miejsce – Irena Januszewska „Dom pod Dobrym Aniołem” z Krzywonogi za ”Pulpeciki w białym sosie z pieczonymi buraczkami”.

Zdobywcy I miejsc we wszystkich kategoriach, zgodnie z regulaminem, zostali nominowani do finału konkursu w Olsztynie.

Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” jest organizowany już od 10 lat przez Województwo Warmińsko-Mazurskie, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą.

babeczka z pstraga babeczki marchewkowe bajrille - okowita miodowa bliny z maczanka chleb zytni staropolski ciastka kruche ciasto buraczane copernicus w tataraku ges na pszenzycie kaczka duszona kapusta malosolna karczek z dymu kaszanka z karpia klopsiki rybne kurczak zapiekany z dynia mazurski twarog wedzony miod lesny spadziowy miod lipowy miod pitny - trojniak nalewka z kwiatu czarnego bzu nalewka z mleka zwana farmaceutyczna pasztetowy zawrot glowy pikantny sos z antonowki warminskiej pulpeciki w bialym sosie sakiewka z udzca jelenia salatka z kaszy jaglanej serek kremowy w ziolowej skorupce smaki smaki_1 smaki_2 smaki_3 smaki_4 smaki_5 smaki_6 smalec folwarczny smalec ze sliwkami wedzonymi wereszczaki zupa wigilijna

 

 


Możliwość komentowania jest wyłączona.

Comments are closed.