Reportaż z konferencji „Zainspiruj się dziedzictwem”

 

<< powrót

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania

Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Zapraszamy do obejrzenia reportażu z realizacji operacji „Zainspiruj się dziedzictwem”: REPORTAŻ.

Wydarzenie miało miejsce w Olsztynie w dniach 1 – 3 października 2019 r. i zostało zrealizowane przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą. W konferencji uczestniczyły grupy formalne i nieformalne z obszarów wiejskich z całej Polski:

  1. Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Klimy /woj. warmińsko-mazurskie
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie / woj. warmińsko-mazurskie
  3. Stryjenki z gminy Pisz / woj. warmińsko-mazurskie
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Rentynach / woj. warmińsko-mazurskie
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Elgnówku / woj. warmińsko-mazurskie
  6. Koło Gospodyń Wiejskich „Gronitczanki” z Gronit / woj. warmińsko-mazurskie
  7. Koło Gospodyń Wiejskich w Okartowie / woj. warmińsko-mazurskie
  8. Koło Gospodyń Wiejskich „Niedźwiadnianki” / woj. podlaskie
  9. Koło Gospodyń Wiejskich „Barwianki” / woj. podlaskie
  10. Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki” ze Srebrnego Borka / woj. podlaskie
  11. Koło Gospodyń Wiejskich „WoliBabki” z Woli Zambrowskiej / woj. podlaskie
  12. Koło Gospodyń Wiejskich Brzóski Tatary / woj. podlaskie
  13. Koło Gospodyń Wiejskich „Jezioranki” z Siemianówki / woj. podlaskie
  14. Stowarzyszenie „Storczyk” z Suszczego Borka / woj. podlaskie
  15. Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie / woj. podlaskie
  16. Koło Gospodyń Wiejskich „Hołodzianki” z Hołód / woj. podlaskie
  17. Koło Gospodyń Wiejskich „Brzozowianki” w Brzozowie Muzyły / woj. podlaskie
  18. Koło Gospodyń Wiejskich w Lemanie / woj. podlaskie
  19. Koło Gospodyń Wiejskich z Borzechowa / pomorskie
  20. Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Karczmie / woj. pomorskie
  21. Koło Gospodyń Wiejskich „Pomlewianki” z Pomlewa / woj. pomorskie
  22. Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Skowarczu / woj. pomorskie
  23. Koło Gospodyń Wiejskich w Zblewie / woj. pomorskie
  24. Koło Gospodyń Wiejskich w Górznie / woj. mazowieckie
  25. Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Szpakach / woj. mazowieckie
  26. Koło Gospodyń Wiejskich „Syberia” w Strzegowie / woj. mazowieckie
  27. Koło Gospodyń Wiejskich w Radzanowie „Aktywne kobiety” / woj. mazowieckie
  28. Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Przytyk / woj. mazowieckie

oraz przedstawiciele izb rolniczych z województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, podlaskiego, pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego.

Pierwszego dnia konferencji podczas panelu „Wieś – Moje miejsce do życia i rozwoju zawodowego” miała miejsce prezentacja działań podejmowanych przez grupy działające na obszarach wiejskich, a także ekspozycja produktów żywnościowych i rękodzieła przygotowana przez uczestników. Ważnym elementem zarówno tego panelu, jak i całej konferencji były długie rozmowy pomiędzy uczestnikami, podczas których następowała wymiana doświadczeń oraz dzielenie się dobrymi praktykami. Spotkanie przedstawicieli lokalnych społeczności obszarów wiejskich w jednym miejscu umożliwiło praktyczną i realną promocję dziedzictwa kulturowego, kultywowania tradycji i zwyczajów ludowych, zachowania i efektywnego wykorzystania dziedzictwa kulturowego oraz wykorzystania ekonomicznego potencjału kultury (promocja dziedzictwa kulturowego może przyspieszyć wzrost gospodarczy i stworzyć miejsca pracy), integracji grup zajmujących się rękodziełem, kochających taniec, muzykę i śpiew.

W pierwszym dniu odbyła się również ocena produktów w konkursie „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Celem konkursu jest promocja przetworów domowych, zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Przedmiotem konkursu są przetwory oceniane w następujących kategoriach:

  1. a) domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);
  2. b) domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);
  3. c) domowe przetwory mięsne i rybne;

Komisje konkursowe oceniły 80 produktów w trzech kategoriach. Organizacja konkursu wprowadziła elementy rywalizacji pomiędzy uczestnikami, którzy chcieli pokazać swoje najlepsze doświadczenia oraz podzielić się swoją wiedzą w zakresie przygotowania i promocji przetworów nawiązujących do lokalnych tradycji kulinarnych.

Drugiego dnia konferencji „Zainspiruj się dziedzictwem” odbył się wyjazd studyjny w wiosce tematycznej „Garncarska Wioska” w Kamionce koło Nidzicy. Wizyta w wiosce tematycznej była doskonałym przykładem zintegrowanego systemu wsparcia ekonomii społecznej. Podczas wizyty uczestnicy mieli możliwość zaznajomienia się z tematyką zakładania, prowadzenia i funkcjonowania wiosek tematycznych oraz kreowania produktów turystycznych. Promocja idei wiosek tematycznych miała na celu pobudzenie przedsiębiorczości wiejskiej oraz aktywizację społeczną i ekonomiczną na obszarach wiejskich. Wioski tematyczne mogą być atrakcyjną propozycją do zaoferowania turystom. Ich oferta może być oparta na dziedzictwie kulturowym, kulinarnym, przygotowaniu ścieżek edukacyjnych z wykorzystaniem uwarunkowań geograficznych i historii danego obszaru. Wioski tematyczne mogą bazować również na legendach i szeroko pojętej wyobraźni. Działalność wiosek oparta jest na współpracy mieszkańców. Dzięki wielopłaszczyznowej współpracy, w ramach przygotowywanej przez mieszkańców danej miejscowości wspólnej oferty, uzyskiwane są dodatkowe, niematerialne korzyści, do których można zaliczyć: rozwój i wzmocnienie więzi społecznych, kultywowanie tradycji, rozwijanie umiejętności i zainteresowań. W „Garncarskiej Wiosce” odtwarzane są stare ginące zawody, kultywowane są dawne tradycje i obyczaje. Uczestnicy wyjazdu zwiedzili  garncarnię, w której odbył się pokaz toczenia na kole, kuźnię mazurską, Jarzębinowy Amfiteatr, Rajski Ogród (największy pokazowy ogród na Mazurach), Galerię „Skarby ziemi”, 200-letnią stodołę mazurską z ekspozycją tradycyjnych sprzętów wiejskiego gospodarstwa mazurskiego, dom pracy twórczej dla dzieci i młodzieży „Niezapominajka”. Uczestnicy wysłuchali prezentacji dot. wolontariatu i społecznego zaangażowania biznesu, tworzenia „zielonych miejsc pracy” oraz praktycznych aspektów rozwoju lokalnych inicjatyw społecznych. W trakcie wyjazdu studyjnego uczestnicy zapoznali się z doskonałym przykładem dobrej praktyki w zakresie wiosek tematycznych.

Trzeciego dnia uczestnicy wzięli udział w wykładzie „E-commerce i marketing internetowy”, podczas którego dowiedzieli się czym jest handel elektroniczny, jak zawierać transakcje za pomocą nowoczesnych rozwiązań technologicznych i telekomunikacyjnych, dlaczego e-commerce jest tak ważny w dzisiejszych czasach i jakie są jego zalety zarówno dla kupującego, jak i dla sprzedającego, jak promować swoje produkty (rękodzieło, produkty żywnościowe, swoją działalność) w Internecie i do czego potrzebna jest strategia promocji, jakie są narzędzia internetowe narzędzia promocji i dlaczego warto stworzyć fan page na Facebook’u. Odbyło się również wręczenie nagród w konkursie „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Wszystkie grupy, które wzięły udział w konkursie otrzymały pamiątkowe szklane anioły. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

Kategoria: Domowe przetwory z owoców:

I miejsce – Śliwki węgierki z orzechami włoskimi – KGW „Boróweczki”

II miejsce – Fit powidła z kopniakiem – KGW w Radzanowie „Aktywne Kobiety”

III miejsce – Gruszki z dróżki – KGW w Starych Szpakach

wyróżnienie – Galaretka z czerwonej porzeczki

Kategoria: Domowe przetwory z warzyw:

I miejsce – Sałatka z grzybów – Stryjenki z Gminy Pisz

II miejsce – Piekielny dar ogrodu – KGW w Radzanowie

III miejsce – Sos pomidorowy – Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Klimy

wyróżnienie – Grzybki w pomidorach – sałatka z kołpaka – KGW w Elgnówku

Kategoria: Domowe przetwory mięsne i rybne:

I miejsce – Mięso w wekach „Smak babuni” – KGW w Górznie „Górznianeczki”

II miejsce – Ryba na raz „Karaś w zalewie octowej” – KGW w Elgnówku

III miejsce – Biebrzańskie płotki – KGW w Radziłowie

wyróżnienie – Boróweczkowy smalczyk – KGW „Boróweczki”

Nagroda Specjalna powędrowała do KGW „Gronitczanki” z Gronit.

 

 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *