X edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

 

<< powrót

 

Klopsiki rybne w sosie z wedzonego boczku_1Pasztet zapiekany w kaczej szyi, ciasteczka rybne, twarogi z mleka krowiego, sorbet marchewkowo-jabłkowy, rydze marynowane, rominckie chipsy, zupa warmińska z kluseczkami mięsnymi, klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku – to tylko niektóre z „perełek” zebranych podczas dziewięciu edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Zapraszamy do udziału w X edycji!

Organizatorami konkursu są: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn, Województwo Warmińsko-Mazurskie.

Cel konkursu

  1. Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
  2. Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
  3. Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.

Uczestnicy konkursu

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Przedmiot konkursu

Przedmiotem konkursu są produkty i potrawy. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu co najwyżej 1 produkt w każdej z kategorii oraz co najwyżej 1 potrawę.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty i przetwory mleczarskie
  4. Miody
  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
    Podkategorie:
  1. Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami
  2. oraz napoje bezalkoholowe)
  3. Produkty zbożowe i cukiernicze

III. Regionalne napoje alkoholowe

Potrawy
Konkurs w części „Potrawy” zostanie przeprowadzony w dwóch podkategoriach:

  1. przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
  2. osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Przebieg konkursu
Konkurs przebiegać będzie w III etapach:

I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu

  • uczestnicy indywidualni: przesłanie – do dnia 28.10.2015 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 89 5354843, e-mail: konkurssmaki@gmail.com, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
  • przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 28.10.2015 r. wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn fax: 089 5219829 e-mail: dow@warmia.mazury.pl, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
  • Komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.

II etap – finały subregionalne konkursu:

  • 07.11.2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;
  • 21.11.2015 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18
  • 28.11.2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;

Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii w konkursie – Produkty, którym wręczone zostaną nagrody rzeczowe. Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w konkursie – Potrawy (oddzielnie dla obu podkategorii), którym zostaną wręczone nagrody rzeczowe.

III etap – finał regionalny

  • finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 5 grudnia 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Żołnierska 49.

Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii.

Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza ufunduje 2 nagrody specjalne, które zostaną przyznane finalistom w kategorii „osoby fizyczne”, wybranym przez przedstawicieli Zarządu Izby.

 

regulamin_smaki2015

formularz_zgloszeniowy_smaki15

 

 


Możliwość komentowania jest wyłączona.

Comments are closed.