ASF W HODOWLI!

 

<< powrót

 

W dniu 22 czerwca 2018 r. krajowe laboratorium referencyjne ds. ASF, tj. Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, potwierdziło wystąpienie afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie w miejscowości Posady, w którym utrzymywano 27 świń, położonym w gminie Pieniężno, w powiecie braniewskim, w województwie warmińsko-mazurskim – na obszarze objętym ograniczeniami (czerwonym) – określonym w części II załącznika do decyzji KE 2014/709/UE. Zgodnie z informacjami zawartymi na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, oprócz ww. na obszarze Polski stwierdzono 133 ognisk asf ( trzydzieści w 2018 r.).

W sobotę, 23 czerwca w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim, pod przewodnictwem wojewody Artura Chojeckiego, odbyło się posiedzenie Zespołu Zarządzania Kryzysowego, w którym uczestniczył również Prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej – Jan Heichel. Ustalono kolejność procedur, jakie muszą być wdrożone w gospodarstwie, w którym wykryto ASF, jak również na terenie obejmującym cztery gminy w promieniu 10 km od gospodarstwa. Ognisko będzie likwidowane siłami Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Braniewie. W ciągu najbliższych dni przeprowadzona zostanie perlustracja 24 gospodarstw, gdzie znajduje się ok. 650 świń. Badany będzie stan zdrowia pogłowia, sprawdzane będą warunki bioasekuracji. Od wczoraj obowiązuje Rozporządzenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Braniewie określające rygory postępowania na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym afrykańskim pomorem świń.

W województwie warmińsko-mazurskim jest to pierwsze ognisko ASF u trzody chlewnej. Do tej pory stwierdzono 134 przypadków tej choroby u dzików na terenie województwa. W sytuacji wykrycia ogniska ASF wszystkie świnie muszą zostać humanitarnie uśmiercone i zutylizowane, materiały biologiczne (w tym mięso i pasza) zniszczone, a sprzęt, pomieszczenia oraz środki transportu – odkażone. Wirus nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Przeżywalność wirusa ASF wynosi od 30 do nawet 1000 dni (w mięsie mrożonym). Ginie w wyniku obróbki cieplnej, więc spożycie zakażonej wieprzowiny nie jest groźne. Od 2007 roku, kiedy wirus trafił do Europy, najwięcej ognisk choroby odnotowano w Rosji, Gruzji oraz w Azerbejdżanie, Armenii i na Ukrainie.

 

Źródło: http://www.uw.olsztyn.pl

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *