„Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Zapraszamy do udziału w XI edycji!

 

<< powrót

 

DSC_8367Romincki smalec rydzowy, wołowina suszona warmińska, śledzik w zalewie octowej, prawdziwki i rydze marynowane, drożdżówka z żurawiną, chleb żytni staropolski, bliny z maczanką, gęś na pszenżycie z żółtkiem i burakami, kaczka na kaszy gryczanej z grzybami,  zupa wigilijna z borowików suszonych, nalewka z czarnej porzeczki na miodzie – to tylko niektóre z „perełek” zebranych podczas dziesięciu edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Zapraszamy do udziału w XI edycji!

Organizatorami konkursu są: Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie.

CEL KONKURSU

  1. Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.”
  2. Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
  3. Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.

UCZESTNICY

Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

KATEGORIE

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

1) Produkty i przetwory mięsne

2) Produkty i przetwory z ryb

3) Produkty  i przetwory mleczarskie

4) Miody

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami

Podkategorie:

1) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)

2) Produkty zbożowe i cukiernicze

  1. Regionalne napoje alkoholowe
  2. Potrawy

1) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;

2) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

PRZEBIEG KONKURSU

I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu

1) uczestnicy indywidualni: przesłanie – do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 089 5354843 e-mail: konkurssmaki@gmail.com,  z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

2) przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn fax: 089 5219829
e-mail: n.kozakiewicz@warmia.mazury.pl z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

3) komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.

II etap – finały subregionalne konkursu:

– Elbląg – 05 listopada 2016 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;

– Ełk – 19 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;

– Szczytno – 26 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.

 III etap – finał regionalny

finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 10 grudnia 2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Wyszyńskiego 16.

 

Do pobrania:

REGULAMIN_smaki2016

Formularz zgłoszeniowy

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *